tillbaka

Pressens Tidning 20/2001

Källor har upphovsrätt

I Sverige må man träta upphovsrätten, men om en nu aktuell ukrainsk lag skulle införas i Sverige fick man säkert se tidningsutgivarförening och journalistförbund gemensamt bemanna samma barrikader.

Enligt en paragraf i lagen räknas nämligen intervjuobjekt och källor som medförfattare till artiklar och ha upphovsrätt. Medierna måste ha deras tillstånd att publicera uttalanden och de intervjuade har också rätt att kräva betalning för sin medverkan.

Gennadij Potjtar, direktör vid  Irex Promedia, ett USA-finansierat medieinstitut i Ukrainas huvudstad Kiev, säger till Pressens Tidning att det är sovjetsystemet som spökar.

– Kommunistpartiet kontrollerade pressen och allt som trycktes genomgick censuren. Genom att be den person de pratat med att signera intervjun, kunde journalisterna hålla sina ryggar fria om det skulle uppstå problem.

Sedan Ukrainas blivit självständigt, kommunismen klappat ihop och censuren förbjudits fortsatte många journalister av bara farten med systemet, nu för att undvika ärekränkningsåtal.

– Det är fruktansvärt, men nu har den här ovanan blivit lag, säger Gennadij Potjtar.

De tidningar och journalister som inte tillämpar det gamla systemet är naturligtvis mycket kritiska.

Lagparagrafen infördes redan i augusti utan att någon höjde på ögonbrynen.

Att uppmärksamheten kommer nu beror på att veckotidningen Afisja, som bevakar det ukrainska nöjeslivet, nyligen fått krav på kompensation från en person som intervjuats. Som en följd av detta har tidningens journalister utrustats med ett standardformulär enligt vilket intervjupersonerna avsäger sig ekonomisk kompensation samt godkänner att hans eller hennes uttalanden får publiceras.

– Men vi vet ännu inte hur vi ska göra med telefonintervjuer, säger Afisjas juridiska rådgivare Irina Levkovska till Kyiv Post.

– Bara Madonna eller Maradona kan kräva pengar för en intervju, anser utgivaren för dagstidningen Ukrajina Moloda, Dmytro Lychovy.  Men här hos oss i Ukraina finns det ingen som är så intressant att han är värd pengar för sina uttalanden.

Den ansedda dagstidningen Dens utgivaren Oleh Ivantsov säger att man ännu inte märkt av lagen.

–  Men nu när den har blivit känd; det är då problemen börjar, säger han och tänker på alla intervjupersoner som, fruktar han, kommer att kräva sin andel.

Kyiv Post raljerar i sin artikel över att det inte klart sägs ut i lagen om huruvida intervjupersoner har rätt att kräva sin byline under artikeln eller inte. För den svenske läsaren kan det kanske vara av intresse att veta att det inte heller nämns något om att de ska ha extra betalt om intervjun publiceras på Internet.

tillbaka