Artiklar

Lekar i jul – det kan bli asakul
Skinka, Kalle Anka och lutfisk i alla ära. Vill ni hålla på riktiga jultraditioner är det gamla jullekar som gäller.

Misjas ordning härskar i Tbilisi
En kolumn i ST Press skriven efter ett besök i Georgien ett par månader efter kriget mot Ryssland i augusti 2008.

Ett år sedan mordet på Politkovskaja
”Rysk dagbok” heter en bok med anteckningar av den mördade ryska journalisten Anna Politkovskaja

Minnets väktare
I en tallskog i ryska Karelen vördas minnet av offren för Stalins terror. Nya signaler från Rysslands ledning tyder på att man vill dra ett streck över det förflutna.
ST Press

Putin är skyldig
Mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja är den senaste påminnelsen om hur illa det är ställt med tryckfriheten i Ryssland. Den här artikeln publicerades på debattsidan.
Aftonbladet.

Putins Ryssland är nysovjetiskt
Nättidningen politiken.se bad mig recensera Anna Politkovskajas bok ”Putins Ryssland”. Sällan har jag läst någon så upprörd författare – som det verkar på goda grunder.
Politiken.se

Jan G fortsätter sticka ut
PORTRÄTT. Om min gamle redaktionschef på Östra Småland. Det var ett privilegium att göra sina ungdomsår inom journalistiken hos honom. Långt efter att de flesta av oss dragit vidare till mer stabila och lukrativa arbetsplatser, envisades Janne G med att optimistiskt bekämpa borgarna i Kalmar. 
Pressens Tidning.

Källor har upphovsrätt
NYHET. Jag försöker hänga med vad som händer i Ukraina. Ibland kan det bli en kortare nyhetsartikel som här.
Pressens Tidning.

Hon ger stöd i ryska rättsalar
NYHETER. Ryssland och före detta Sovjetunionen intresserar mig mycket. Och när sedan medieadvokaten Galina Arapova gästar Sverige lyckas jag intressera Pressens Tidning för en artikel.
Pressens Tidning.

Skyr rampljuset i mediernas fokus
PORTRÄTT. Mordet  på en 10-årig flicka i Orrefors gjorde honom till en rikskändis. Men polisens presstalesman i Kalmar gillade inte alls att vara en offentlig person. Sa han.
Barometern.

Jakten på Stalins arkiv
Sovjetimperiet föll 1991. De följande åren växte det fram fria och kritiskt granskade massmedier i Ryssland. Då öppnades också de hemliga arkiven. Historiker, journalister och förläggare strömmade till. Jonathan Brent, från Yale University Press, berättar om hur det gick till.
Recension av Jonathan Brent: Stalins arkiv

”Vi kunde bara gråta och dö”
Ryssarnas krig i Tjetjenien skildas av en ryss som tjänstgjort som soldat i de två Tjetjenien-krigen. Arkadij Babtjenko är litterär - mellan pärmarna ryms både noveller och journalistiska texter.
Recension av Arkadij Babtjenko: Krigets färger – ett vittnesmål

Tjetjenienkriget tystas ner
Rysslands president Vladimir Putin behöver nog inte oroa sig för att det tjetjenska kriget ska förmörka hans sista år vid makten. Detta trots att antalet offer väl kan mäta sig med siffrorna från Irak.
Recension av Petra Prochazovka: Aluminiumdrottningen: sex kvinnor om Tjetjenienkriget

Mobilen når inte till Grötsjö
REPORTAGE: ”Det blev inget,” är lätt att säga när ens uppdrag misslyckas. Men vi hade åkt så långt från redaktionen, så vi fick hitta på något nytt. Ett reportage om inget, kanske. Men kul att skriva. Och en begeistrad läsare hörde av sig.
Barometern.

Färgprakt tar över i kolonin
REPORTAGE. Standardknäck under den töntiga vinjetten ”En stund i”.
Barometern.

Här styr marknaden
Marknad i Sommar-Kalmar. Många underliga typer trängs bland stånden. En del tyckte artikeln var lite för respektlös. Döm själv!
Barometern.

Konst knyter vänskapsband
KULTUR. DHR hade skickat ut ett pressmeddelande om hur de hjälpte en handikappad konstnär från Kalmars vänort i Litauen. Men när jag träffade Algimantas Vytenas visade han sig ha mycket mer intressant att berätta.
Barometarn.

Historiska ben i nytt ljus
PORTRÄTT. En 26-årig arkeolog från Kalmar är ledande i Sverige på användning av DNA-analys i sitt arbete. Komplicerade fakta ska förklaras och helst presenteras lite spännande. Det här knäcket är jag riktigt förtjust i.
Barometern.

Flykten från Kongasekten
INTERVJU/REPORTAGE. Jag har nog aldrig fått så många reaktioner på en artikel jag har skrivit. En märklig och skrämmande sekt hade blivit uppmärksammad i tidningen de föregående dagarna. Jag pratade med en avhoppad medlem i telefon i ett par, tre timmar. Resultatet blev detta långa reportage.
Barometern.